Pages

Saturday, November 30, 2013

Oh Gaji

Sehari dua masuk hari ke tiga ni orang dok bising.
Bising pasal gaji MB and the geng negeri selangor.
Dari parlimen hingga ke kedai kopi orang dok bersembang.
Dok bising-bising dengan gaji berjumlah puluhan ribu.

Gaji pemain bola yang bermain di liga-liga malaysia tak nak bising pulak.
Mungkin tak ramai yang tahu dan tak banyak yang diceritakan dalam surat khabar.
Ye lah, gaji tu kan rahsia. sebab kan pay slip tu tulis 'confidential'.
Gaji diorang tu lagi ribu riban dari MB.

Semua orang nak gaji besar.
Itu biasalah, dah adat.
Bagi aku kita akan dibayar bersesuaian dengan kerja buat kita.
Lagi besar tanggungjawab kerja, susah, kritikal, perlu kemahiran, lagi besarlah gajinya.

Cuma apa yang perlu kita ingat, walau sebesar/sekecik mana gaji kita pun,
kalau dok makan gaji buta, goyang kaki tak buat kerja asyik dok tunggu hujung bulan,
tak akan berkat rezeki/gaji yang kita dapat.
Dan gaji yang kita dapat, ke mana yang kita gunakan???

p/s: masuk bulan depan, dah tiga bulan boss aku cakap nak naikkan gaji. sampi sekarang harem.cet!





2 Mitos:

Puteri Iqa Izyan said...

dah dapat gaji belanje la aku! kekekeke

tapi siries la gaji tu patutnye confidential la. bile dah war-war kan, mestilah sume orang tak puas hati. banyak sangat naiknyeee.

aku pon tak tau nak komen psl gaji ni sbnrnye. hahahaha

h A n Y s said...

ang buat entri ni sebab bos lah kan? keh keh