Pages

Saturday, June 6, 2009

A Good Place for Riadah

Dalam masa cuti semester ni, aku selalu isi masa lapang dengan menda yg berfaedah. Kadang2 menda yg x da pekdah pun aku buat jugak. Tapi tiap2 pagi lepas subuh aku selalu pegi ke Taman Perbandaran Tengku Anis dekat area Tanjung Mas. Dulu tempat tu orang panggil taman uda murni. Mungkin dah tukar la kot. Tempat ni bagus utk family beriadah. Macam2 orang buat kat sini. Tp semuanya yg menyihatkan la. Bkn buat maksiat tau.haha.. agak luas la jugak tempat ni. Cuma Nampak kecik sebab crowded dgn pokok dan fasiliti lain. Mostly orang datang kat sini utk berjoging. Track jogging boleh tahan juga jauhnya. Mungkin sebab bengkang-bengkok kot. Tp ada juga yg dekat. Kalau x silap track yg paling luar jaraknya 1.4KM. aku jogging 3 round pun dah cukup. Save tenaga utk main bola sebelah petang pula.hehe.. selain orang jogging, diorang berjalan kaki.haha..selain tu, ada jenis senaman yg aku baru tahu dan kebanyakan warga emas yg buat. senaman yg dipanggil “Lymph Node Detox Exercise”. Ni jenis senaman yg leh combine dgn yoga dan mgkn benefitnya sama mcm yoga kot. Aku pun x pasti…

-lymph node detox exercise-

-jogging-

Selain dari tu ada juga yg pilih utk beraerobik. Boleh tahan jugak. Aku penah try join tp x leh catch-up sgt. Sbb laju gila instructor tu buat.haha. padahal aku yg x reti. :P leh dikatakan tiap2 pagi ada org conduct senaman aerobik. Kebanyakan yg join adalah dr golongan perempuan. Mgkn perempuan suka yg jenis mcm menari ni sket kot..he3. ada juga yg bermain badminton, bola sepak, sepak takraw dan datang hanya utk cuci mata & menghirup udara yg segar. Ahaks…

-aerobik-

Apa yg istimewa tempat ni pada mata pandangan aku adalah semua kaum boleh mix dan beriadah sama2. Bukan main mesra lagi aku tgk. Muka yg ikhlas dan selalu melemparkan senyuman, tidak kira melayu cina india. Boleh menyapa, bergurau dan kadang2 terdengar hilai tawa. Suatu menda yg bagus bagi aku yg x da kat tempat org lain. Masa aku berada di tempat lain, semuanya plastik dan pentingkan diri sendiri. Melayu cina india buat hal masing2 dan x pedulikan org lain. Sampaikan jiran sebelah rumah pun x tahu sape. Tp kat sini berbeza. Harmoni sangat. Sejuk mata memandang. Tu sebabnya aku selalu pegi sane tiap2 pagi. :D kalau x percaya leh ikut aku pegi, ok. Yg istimewa kat sini juga ada dibina replika masjid2 yg terkenal seperti masjid jamek N9, dan masjid Sultan Mizan. Selain itu juga, tempat ini dilengkapi dengan taman tema air utk sesape yg mahu beriadah dlm air. Yg x best ye tmpt tu hanya dibuka utk kanak2. Orang tua main air kat rumah je ok.hehe.. Mini Zoo pun ada taw. sesape yg berada di Kelantan especially di kota bharu, boleh la bawak family beriadah di sana. Higly recommended! :D


1 Mitos:

Siti Shuhadah Zainol said...

WAH...NAMPAK CAM MENARIK...