Pages

Wednesday, September 7, 2011

Raya dan Kawin

Kat sini mood raya dah bertukar jadi mood $$$$.. bagi budak-budak je la.. sebab dorang je yang dapat duit raya.. dorang dok sibuk kira duit raya.. yang mana dah ada bank simpanan, dorang taruk dalam tu.. yang tak da, mungkin simpan dalam tabung buluh@ayam.. yang pergi menabung kat kedai runcit berdekatan pun tak kurang ramainya.. biasa la tu.. budak-budak dengan choki-choki memang bersaudara..


Nak cerita sikit pasal raya kali ni.. sama jugak seperti raya yang lepas.. asal raya je ada orang kawin.. asal orang kawin je time raya..hurm.. mengeluh sedikit.. bukan apa, maklum saja lah, bila time raya ni jalan penuh sesak.. kereta dah macam anai-anai dalam busut.. banyak tak terkira.. boleh dikatakan semua orang keluar rumah beraya..


Bila dah jalan raya sesak terlampau sangat, orang dah jadi malas nak menziarah saudara-mara, kawan-kawan dan yang teruknya dorang terus cancel niat nak pergi kenduri kawin semata-mata tak mau jadi mangsa traffic jam.. nak pulak kat sini sekarang musim panas terik.. kalau time matahari mencanak betol-betol atas kepala, aku rasa cecah 100 darjah celcius jugak..


Kadang-kadang aku rasa tak berapa elok buat kenduri kawin masa hari raya ni.. kalau nak buat pun jangan awal-awal raya.. tunggu hujung raya.. time tu semua orang dah balik ke tempat kerja masing-masing.. jalan raya pun dah tak sesak.. jadi senang orang nak ke tempat kenduri..kalau nak jugak buat kenduri time awal raya, aku cadangkan buat kenduri tengah malam.. confirm time tu tak sesak, udara pun nyaman.hehe.. selamat pengantin baru kepada kawan-kawanku yang baru kawin.. yang nak kawin lagi 1 tu, pun aku nak ucap selamat jugak.. selamat dari ancaman bini 'pertama'.hehe..


p/s: kawan aku dekat 3 jam baru sampai kat tempat kenduri.. penangan jem tika hari raya.. kesian.kehkehkeh..


7 Mitos:

C.M.A @ CikMoonAdnan said...

btol tu..kalo nak wat kenduri kendara nie.. elok hujung2 raya.. so xde laa kelam kabut... jalan pon xde laa jem sgt..

nabilah_2908 said...

bila buat kenduri time raya....ramai sedara mara yg datang..yer la time cuti kan..? huhu... :)

Kawan2 dah nak kawin...En Tapak Kaki bila lagi..? hehehe... :P

p/s: terima kasih tuk kad raya tu... :) :)

diana said...

betul la..
kenduri time awal2 raya ni menyesak kan..
buat hujung2 raya lagi best rasanya...
sekurang2 nya raya kita meriah sikit.

YuiLight said...

3 jam? Waaaa lama gilakkkk...boleh men 3 game dota tuuuu...hahahhaha XD

h A n Y S said...

eh?! ang plak ble nk kawen?kawan2 ada yg dah kawen.

ngiahaha ;p

cik azeya said...

fuh jem die. memang sangat grrrr. -_-

Selipar Putus said...

cu. cu tak nak ucap slmt pengantin baru ke kat nenek? nek baru je kawen time raye baru ni.. hikhik.