Pages

Monday, February 21, 2011

Ber.fisio.lan



Masuk hari ni, sudah 2 kali aku pergi memanjakan kakikanankusakit di unit pemulihan akhlak, bak kawan mat saleh aku cakap; physiotherapy.. Lalu timbul persoalan, perlu ke aku menjalankan kaki aku ke unit pemulihan tu? Sebab..


Masa menunggu: 60 minit

Masa rawatan: 16 minit

Bayaran: RM5

Kesan: rasa macam tak berkesan

#bonus: 2 kali datang sini, 2 kali aku kena saman parking lebih masa.. RM10x2=20sen.huhu..



*****************


Unit pemulihan ni kebanyakan yang datang semuanya warga emas.. first time aku terjah masuk pintu unit ni, rasa macam tersalah address pulak.. ingatkan rumah jagaan orang tua-tua.. tapi memang tu lah tempatnya.. mungkin ramai uncle auntie ni datang sebab ada masalah tulang kot..


“ Dorang ni kekurangan kalsium barangkali, tu yang cepat sakit tulang”..


Balik rumah tadi terus teguk susu anmum segelas..


*****************


Sejak pergi fisioterapi ni, aku tak rasa yang kaki aku makin elok.. rasa macam biasa-biasa je.. pasal bayaran dan masa tu no problem.. yang jadi problem kesan fisioterapi tu.. entah sesuai ke tak rawatan interferential therapy (IFT) tu.. tak tahu la dari segi klinikalnya macam mana,cuma apa yang aku rasa tetap sama.. bengkak tak surut, sakit tak reda.. terapi tu sepatutnya berkesan untuk mengurangkan kesakitan, merangsang otot/ligament dan peredaran darah.. menda bawah kulit ni memang susah kita nak nampak..ye dak? Humph, susah nak cakap..


just for this


p/s: Pendapat korang, dengan situasi aku ni patut ke aku pergi buat fisioterapi lagi?

18 Mitos:

Selipar Putus said...

hakhak.. tapak kaki cap ayam sebab tu tade kesan pape.. tapi better ang pegi lagik.. tapak kaki ang tu masih malu-malu lagik gamaknye.. hOhOi~

SuryaRahman said...

benda paling berharga kat dunia ialah kesihatan. at least berusaha!

Cik SHiNJU said...

Ko penah dgr minyak yg dibuat dr burung bot2 dak? aku penah terseliuh mase study dulu...aku sapu minyak tu kejap jer baik tau...tapi minyak tu aku tggal kat umah sewa kat pantai dalam..malas nk p ambik..

ainraus said...

ask the doctor is better. :)

Shu Shinju said...

ala..wat je dulu..baru 2 kali..jgn nak degil ok....

zuhanismohamed said...

em..tak tahu lah pulak..cer lah ang try dulu lagi beberape kali ke..benda ni dokor yg suggest kan?

kot lah dia jenis kena buat 18 kali baru berkesan ke..ha ha..

p/s : rasa kekurangan kalsium gak..esok aku nak minum susu !

nabilah_2908 said...

teruskan je la fisoterapi tu..tp dalam masa yg sama pergi berurut.. ;)

tak pun..cuba rujuk balik pada doktor..myb doktor boleh suggest cara lain.. :)

jom ke APA KATA HATI pulak,
AUTOMATIK PING BLOG

Tapak Kaki said...

nenek kebayan: aku pun rasa kaki aku ni masih malu-malu macam kucing nenek..tapak kaki aku cap kelapa laut afrika ok!


Mrs.fitri: usaha tangga kejayaan..


yun: pernah dengar burung bot2 tu.. tapi yun aku ni bukan seliuh biasa.. kalau biasa dah lama sembuh ni..


ainraus: memang doktor suruh pergi fisio tapi tak suggest buat rawatan apa..


shu: aku degil ala kadar je.haha


zuhanis: 18 kali tu macam banyak je.. jenuh jugak tu.. tua macam tu je aku nanti..


cik nabilah: nanti aku pikir lagi nak pergi ke tak esok..

nurkaloi said...

errr
kaki kerasss sgtt !

Tapak Kaki said...

nurkaloi: keras sebab ada tulang lorh..

sYaza said...

tapak kaki...x elok lg ke??lame nye x elok....bahaye wooooo...smoge cepat sembuh okai~ =)

aleen aiden said...

ah malas aku nak cakap lebey2.ang tu ketegaq melampau.buat aku hangen je cakap banyak pon. :P

s h e e said...

buat...jgn x buat...hehe...kn da nk masuk yg ke empat...byk kebaikan...so x salah cube... =)

h A n Y S said...

nampak lebam weh kaki ang..
better pi fisio tu lg, mana tau pi manyak kali blh elok, insyaallah..
;)

Tapak Kaki said...

syaza: memang lambat lorh.. paling kurang 3 bulan..

aleen: ang memang suka hangen ngan aku!

shee: bila rasa berbaloi tu yang rasa nak teruskan..hehe

hanys: kaki aku lebam tu dah makin kurang..alhamdulillah

Selipar Putus said...

hakhak.. aku ingat tapak kaki ang cap ibu dan anak.. wuwuwu

Puteri Iqa Izyan said...

mcm best je. nk joiiinnnnn :P

Tapak Kaki said...

nenek kebayan: cap ibu dan anak tak canggih beb..


iqa: sakit itu tidak best ok