Pages

Friday, February 11, 2011

Report Kesihatan Tapak Kaki

Oleh kerana aku sayang sangat dengan tapak kaki aku, jadi aku akan cerita pasal tapak kaki aku secara bertalu-talu dalam dua tiga purnama ni.. maklum saja la aset yang agak penting bagi aku selaku ahli sokan.. ye dak? Nak bersokan kena pakai kaki, nak melepak ngan kawan-kawan pun pakai kaki, nak ke masjid pun kena pakai kaki.. makan je kena pakai tangan.. makan pakai straw tu hanya special occasion je ok.. aku belom tahap tu lagi.hehe..


Isnin lepas aku keluar dating dengan seorang doctor orthopedic.. dating dalam hospital je.. aku ajak dia dating kat LAJUMAKANAN dia tak nak.. segan barangkali.. setelah dia dok tengok-raba-jampi- tapak kaki aku, dia pun meluahkan kata-kata cinta.


Doktor: sah! Kaki anda menghidap penyakit calcaneo-fibular ligament injury..

Tapaki kaki: huh! Teruk ke doctor..?!!!

Doktor: awk bernasib baik..

Tapak kaki: fuhhh..

Doktor: ligament tu hanya koyak sedikit.. kalau putus, memang kena operate!

Tapak kaki: errkk..gulp! nasib baik…

Doktor: paling kurang awak kena rest 6 minggu.. balik nanti beli tongkat boleh?

Tapak kaki: spital tak kasi free ke doktor?haha… tq doc.


Hooray! Balik sambung pakej honeymoon free kat rumah la..apa lagi.haha.. lama gila 6 minggu nak kena rest.. ni baru masuk 3 minggu.. boleh naik panau nak tunggu lagi 3 minggu.. tu pun depends on progression kaki aku la.. sampai je kat rumah, aku google menatang apa calcaneo-fibular ligament injury.. dulu lecturer aku tak kasi ceramah pulak pasal injury ni.. bincang pasal ankle sprains ada la..


Masa borak ngan doktor, aku buat-buat tahu je penyakit tu..jadi aku balik buat homework.. rupanya memang injury ni termasuk dalam ankle sprain. Second grade puyer.. injury ni selalu kena kat pemain bola sepak/futsal, basketball dan volleyball.. banyak faktor injury ni boleh berlaku antaranya permukaan padang tak rata, lompat dan landing tak betol, berjalan/berlari tak balance, keadaan kasut yang tak sesuai (nak main netball korang pakai heel memang tak sesuai la.haha) dan banyak songeh faktor lain lagi..



Jadi sekarang, aku dok rumah bertongkat dengan kaki yang berbalut sambil countdown lagi 3 minggu.. once kita injured, jangan serik nak bermain lagi.. injured tu biasa la.. mehnah bagi orang yang bersukan.. ye dak? Sekarang ni aku bersukan jugak.. main sukan chess, pakaw dan main SMS.. apa-apa pun MAJULAH SOKAN UNTUK NEGARA!




tongkat sakti

*nasib baik ada farmasi jual sebelah je tongkat ni.. $36.. selalu jual pair..

21 Mitos:

Cik SHiNJU said...

Salam...

Teruk gak yer,2nd grade tu..
Asal ko x amik 1st grade aritu..
Patutnye ko lompat tggi sket lg..
hehehe...semoga cepat sembuh..
dah sembuh nt kasi aku tongkat tu tau...Aku nak wat sendal ampaian kain...

Ungu said...

aku selalu rasa yang pakai tongkat itu kool.

nampak macam.. istimewa. aku rasa semua orang akan senang jatuh cinta dengan aku kalau aku pakai tongkat.

nabilah_2908 said...

3 minggu lagi...? ala tk lama dh..pejam celik..pejam celik..dh genap 3 minggu..hehehe.. ;)

moga tabah menempuh hari2 yg mendatang.. :)

jom ke APA KATA HATI pulak,
TERAPI MINDA

zuhanismohamed said...

best tak pakai tongkat tu..cuba la letak gambar sikit posing dgn tongkat tu ! ha ha

six.september said...

dokter laki ka pompuan?? laki ehh?? hang gay!! haha

Cik Ungu Violet said...

wah ! wah ! 3 minggu ternak lemak !
hehehe :D

get well soon :)

Peminat Katie Holmes said...

get well soon.

Pyka Rahmat said...

potong jela kaki tu. haha

gilastats said...

6 minggu... lama gak tu

Selipar Putus said...

t0ngkat nenek kebayan tak leh pakai ke nyah..? hik3

Tapak Kaki said...

yun: ang nak wat sidai ek? macam la ang rajin sangat basuh pakaian.haha.. 2nd grade lagi teruk dari 1st grade lorh..


ungu: tongkat=cool.. owh tidak..


nabilah: lama woo 3 minggu tu.. tu pun paling kurang nak sembuh..


zuhanis: nanti aku snap gambar khas buat ang ok.hehe..


6/9: doktor tu berstatus MISS ok.. ang jangan la kasi nampak sangat jeles tu kat aku.wakaka...


ungu violet: yeah.. ternak lemak..haha


bf katie holmes: sooner or later sembuh la..


pyka: gile ang nak potong kaki aku.. baik ang pergi potong kaki judi ke kaki arak ke dari potong kaki aku..


gilastat: memang lama tu..


nenek kebayan: tak tau lak aku ang pakai tongkat.. bukan ke ang merangkak lagi ke..so buat apa nak pakai tongkat.haha

Cik SHiNJU said...

Oit...aku rajin basuh pakaian hokay..
cuma ampaian tu dh senget..kalau dpt
tongkat tu boleh la wat penyendal..lalala...

2nd grade lagi bagus ekh? bodonye jiran mak angkat aku tu,dia kata 1st grade yg paling teruk..ish3x..

Tapak Kaki said...

orang sekarang jemur pakain atas jalan tar lagi cepat kering.. dah tak payah pakai ampaian ke emapangan segala bagai..ok?

kem salam kat jiran mak angkat ang tu ok..mungkin sebab tu dia tak jadi doktor.haha

s h e e said...

uikss...nape smpai cmni skali ni...huhuh...pasni sebelum main bace doa minta sume selamat dl k...

semoga kaki cepat baik...rest taw...jgn ingkar ckp dr...babap kang...

Tapak Kaki said...

shee: siap baca al fatihah lagi tau sebelom masuk padang.. bukan takat baca doa jek..nak wat macam mana kan dah takdir..dah sebulan rest kat rumah ni..hoho

Selipar Putus said...

hakhakhak.. kuang asam punyer tapak kaki.. aku tak merangkak.. aku menyusur cam ular.. wuwuwuwuwu

Tapak Kaki said...

haha.. ang macam biasa je menyusur.. datang la menyusur sampai rumah aku..hehe

:: noremy bte rahmat :: said...

folo & BW..

mehla jenguk belog ai..

nice to know u!(^_^)

Shu Shinju said...

take a good rest...:)

six.september said...

ceh. lempang mau?

Tapak Kaki said...

6/9: lempang ang saiz berapa?hehe..