Pages

Monday, August 9, 2010

Bukan Salah Setan Lagi


Kejahatan selalunya dikaitkan dengan rasukan syaitan.. syaitan yang banyak menghasut kita buat jahat.. ditambah pula dengan nafsu dalam diri kita, maka lagi senang la kita nak buat maksiat atau perkara dosa segala.. (terasa macam bagi kuliah subuh je ni)haha.. apa yang aku nak cakap sebenarnya, kita tak terlepas dari membuat dosa..


Sebelum ni aku selalu salahkan si lagenda budak setan bila aku buat dosa tak kira besar-sebesar gajah atau kecik-sekecik anak kuman.. tapi bila dah tiba bulan puasa, si setan dah tak da lagi.. tinggal setan aku je la sensorang nanti.. semua setan-setan dah kena rantai.. jadi masa ni la aku nak test level ke-syaitan-an aku.. kalau aku buat dosa jugak, maksudnya semua berpunca dari aku seratus peratus.. bukan salah setan lagi dah.. sama juga dengan korang..



Jadi, sempena bulan yang bakal setan kena jail nanti aku ada beberapa azam nak dibuat.. kira macam post-moterm bulan puasa tahun lepas punya.. aku listkan kat bawah.. senang aku nak buat spotcheck nanti..


#1 Kurangkan dosa, tingkatkan pahala.. dulu dosa pun buat, pahala pun buat. sama banyak. hampeh..

#2 Bertarawikh tiap-tiap malam puasa.. dulu tarawikh tak pernah penuh satu ramadhan. kalau solat pun untuk 8 rakaat je.

#3 Buka puasa secara sederhana.. dulu time bukak puasa, segala makanan aku balun. beli itu ini kat bazaar ramadhan. bila dah kenyang sangat tu yang susah nak solat tarawikh. makan pun bukannya habis. membazir jer.

#4 Tak tinggal sahur.. dulu aku pernah baca hadis dekat TV “beza puasa antara muslim dengan kafir adalah bersahur”. tak mahu tinggal sahur lagi dah..

#5 bla bla bla bla

#6 Kurangkan plastic bag.. singgah beli makanan kat bazaar ramadhan mesti peniaga kasi letak makanan dalam pastik. walau aku beli popia basah 3 ketul je, mesti dia taruk dalam pastik. Beli karipap pun kasi plastik. Hadoyai! penuh plastic dalam tong sampah rumah aku.

#7 kejap nak pikir.. erm.. ok, dah tak da pape lagi dalam list aku. tinggal nak laksanakan je misi azam ramadhan kali ni.


Akhir kata, selamat menjalani ibadah puasa.. jangan puasa yang yok ok, jangan buat-buat terlupa puasa pastu pergi drive thru mekdi, dan jangan minum air paip masa tengah mandi..

24 Mitos:

aleen adela akoo ^_* said...

wush!xsaba aku nak g bazaar romadan.
err..bukan ke aku patotnye xsabar nak betarawikh?

masjid jauh.

Shu Shinju said...

Selamat berpuasa.... dont be noty2 ramadhan ni yer..hehehe...

nabilah_2908 said...

kalau nk kurangkn plastic bag..kena la kurangkan membeli di bazar...kena banykkn memasak... ;P

Selamat Berpuasa.. :)

jom ke APA KATA HATI pulak,
DONUTS

Hamzah Ian said...

kadang2 setan tu mmg dah ade dlm diri kita..

Aliesya♥Amani said...

kdg2 kiter sendiri yg setan...muahahahaha...jahat kan sy??

well..selamat berpose...
klu nk kurangkan plastic bag...senang jeh...beli terus makan!

Tapak Kaki said...

aleen: solat tarawikh kat rumah pun boleh kan.. tak pergi masjid pun tak pe kalau tak dapat..


shu: harapnya dah tak noty2 lagi dah nanti.haha..


hamzah: entah berapa banyak setan dalam badan aku ni..


aliesya: aku selalu pergi bazar kul 6 petang.. best jugak beli terus makan..hahaha.. tak perlu tunggu orang azan

Frodo Baggins said...

wa plan x nak tgok dada pompuan
or skodeng coli merah jiran
nak menunduk je
muahahahha

Tapak Kaki said...

susah beb kalau jenjalan kat bazar romadan pastu nak elak dari tengok dada pompuan..haha. time puasa ni la diorang dok pakat pakai seksi2 pulak.. hadoyai.. kurus kering puasa aku..haha

MHps said...

Ehemmm, yg no5 tu amende? Dua ang tinggal: tadarus al-Quran & lebihkan di rumah, kurangkan keluar. Solat tarawikh 8 ok je.. Selangor je yg buat panjang2, rasa nak pindah dr selangor nihhh..

Hamzah Ian said...

ade kesilapan di blog gua.. sile tengok balik wokeh.

Hamzah Ian said...

hahaha... setan dah takleh kuar ke bro??

MOHD KHAIRUDDIN, THIS IS YOUR MUM

s h e e said...

nice azam...hehe...insyaAllah...semoga ramadhan kali ni lebih baik dr sebelumnyew...

selamat berpuasa en james bond...muahaha...

Peminat Katie Holmes said...

1-7 aku boleh buat tapi no. 4 tue payah skit.
haha

Tapak Kaki said...

MHps: tadarus Quran, dok rumah jarang keluar tu masuk sekali dalam yang no 1 la cik non oii.. takan la pasal solat terawikh 8 rakaat ang sampai nak pindah randah..rilek ar..


hamzah: aku cuba nak keluarkan jugak ni.. ada cara tak?


aishah: selamat berpuasa jugak MRs Smith..ngee~


Bf katie holmes: ang tak suka bangun sahur ek.. habis tu ang sahur sebelum tidur ke?

Anonymous said...

no. 5 ak xfhm la.. plz kindly explain.. hahahahahaha... =D -riffa-

Hamzah Ian said...

ade.. ko pegi selam air minyak panas

Hamzah Ian said...

bile ko nak update nih??? hahaha

s h e e said...

awat sy mrs smith plak ni?

Sudir Suichi said...

http://sudirsuichi.blogspot.com/2010/08/award-kah-ini.html

Award~ untuk ko~~hehehe

sYaza said...

salam..hehehe...nak gak test tahap ke-s***n-an diri sendiri..aduhai..wkkakaka..dah lame x bw sini...intenet cm har har jek..geram..isk3...

Yuni Aisyah said...

suka sgt la ko punya azam..hehe..tp kne listkan lg azam2 yg baik utk di bulan Ramadhan nie..

orang sell kate bln puasa ni setan n hantu kene ikat. Tapi still ada lg kes pembunuhan yg mengerikan berlaku dibulan Ramadhan disebabkan marah yg melampau n still ada lg pasangn kekasih yg berjalan berpengangan tgn di bulan mulia ini..

jadi yg sebenarnya setan tu mmg dah ada dlm diri sbb itu semua dah menjadi kebiasaan..

pape pon slmt berpuasa aq ucapkan...n kutiplah sebanyk yg bleh pahala d bulan Ramdhan ini..

Dikesempatan ini aq nak mohon kemaafan andai ada salah dan silap slme kte berhubung melalui dunia blogger nie...^_^

Anonymous said...

so.. bsempena dgn ramadhan nie.. da test lum sme ade selame ni slh dri ko sndri @ slh setan?? hahaha.. ak rse ak taw pe jwpnnye.. hehehe.. u better watch out! kembali la ke pngkal jln wahai PCD (pkcik din)

Hamzah Ian said...

bile nak update ni ha???

Tapak Kaki said...

anonymous: belom habis bulan puasa tak leh nak test lagi...


hamzah: sorry.. aku balik kampung.. tak dapar nak hapdateyer