Pages

Monday, August 2, 2010

Aku dan Suratkabar



Aku ni tak da la suka sangat baca suratkabar lama zahir mahupun maya.. apatah lagi nak baca novel bagai..haram tak suka..tapi sekali-sekala aku ada jugak membaca..kalau rajin aku selak..bila malas pulak aku klik je.. bukan kerana aku buta huruf.. Cuma malas semata-mata.. ada sebab aku bersikap malas segala..


- haram semua suratkabar ni tak jual kat Malaysia -


Part yang mula-mula aku selak mestilah bahagian bursa saham sukan.. pastu barulah ke bahagian lain.. tu pun tengok headline je.. agak-agak macam menarik bulu mata aku, baru aku terjah baca isi perut kandungannya.. kalau tak, aku lipat dua je suratkabar tu pastu aku terus letak atas meja.. kalau agak kurang asam, aku buat alas makan..tak pun kasi kat orang jual pisang goreng.. haram malas nak baca..


Aku tak rasa suratkabar ni berkata bertulisan benar.. tak semua perkara yang ditulis tu fakta.. namun begitu aku tak kata pulak semuanya palsu.. tengok isu jugak la.. sesetengah perkara memang dah tak leh nak sangkal kebenarannya.. macam berita bencana alam tu memang tak menjejaskan tahap kepercayaan aku la.. namun begitu ada sesetengah perkara, aku menyangkal kesahihan isi kandungannya.. not 100% pure! gila suspicious aku ni.haha..


- akhbar paling kecik kat dunia -


Kalau korang nak tahu aku pernah masuk suratkabar yang tak berapa nak bersinar even motosikal suratkabar tu berkata demikian.. bila aku baca balik apa yang diberitakan, tak sama dengan apa yang diceritakan oleh aku.. memang la rasa kembang hidong macam serobong kapal bila masuk suratkabar, tapi lebih memualkan jika ayat aku dimanipulasikan.. tak telus.. bukan hal ni semata-mata yang menyebabkan aku mencurigai tahap ketulusan suratkabar.. ada lebih kurang seribu juta sebab lain lagi.haha..


Ni antara ribuan sebab utama mengapa suratkabar tempatan kita menjadi suspect aku..


*1* Bias

- ada beberapa suratkabar yang bersikap bias lebih-lebih lagi dalam isu politik dan kenegerian.. yang ni tak leh hurai lebih.. kang nanti aku update blog dalam jail pulak.haha..


*2* Etika

- bagi aku tak semua menda kita patut hebahkan.. macam perkara peribadi yang boleh memalukan.. artis atau VIP la selalu kena.. saje nak lariskan jualan mereka..


*3* Priority

- sebagai contoh ayam bertelor riuh sekampung korang tulis, Spain menang World Cup 2010 korang tak tulis.. kekadang isu luar negara lebih menjadi fokus hangat dari isu tempatan.. ruang pun kecik je untuk isu tempatan.. macam pasal bola sepak Malaysia.. gambar pun kecik dari gambar liga luar macam EPL.. kesian!


*4* Fokus

- aku rasa semua orang perasan yang suratkabar metro banyak citer pasal rogol, kes pelacuran, khalwat, liwat & bla bla bla.. gila seks ar!haha.. pasal mistik pun banyak jugak.. terasa baca suratkabar metro macam baca mastika la pulak..citer artis pun lebih banyak dari citer lain..hadoyai!

# aku tetap baca suratkabar untuk tambahkan ilmu di lutut dada.. Cuma aku sarankan supaya korang semua tapis-tapis la apa yang ada dalam suratkabar tu yek..


p/s: ini hanya pendapat aku semata-mata yang malas nak baca suratkabar.. membaca amalan mulia.. sekian!

18 Mitos:

Aliesya♥Amani said...

gua paling ske bce paper bhgn no judi!!!!hahahahaha....

MHps said...

Ko pernah masuk suratkabar? Yg mana? Edisi mana? Meh nak tengok...

Shu Shinju said...

Kalau nak tau...Tapak kaki pernah masuk surat khabar HArakah..Headline lagi..:)

aleen adela akoo ^_* said...

cis!apesal feeling aku mengatakan n3 ang kali neh pnjang laen macam?
aku pon xsker surat kabar.sbb 2 ble kwn2 aku citer psl company itu ini,tokoh itu ini,peristiwa itu ini,aku blur!

Tapak Kaki said...

aliesya: ang selalu tikam nombor ke? 4-D ke Magnum?haha..


MHps: sinar harian part sukan.. 19hb feb 2010.. ang try ar cari kalo jumpa.. headline "Kalut FC Mara"..


shu: harakah wak lu..haha. tak pakai kopiah mana leh masuk suratkabar tu lorh..


aleen: semua menda ang blur... bukan takat tu jek.wakaka... feeling aku pulak cakap ang tak suka baca entri panjang kan..?hehe

nabilah_2908 said...

paling suka...suratkahabr hari minggu...

suka baca bab hiburan dulu..hehehe..lepas tu baru baca yang lain2..bab politk semasa negara mmg tk minat..letih nk baca...

jom ke APA KATA HATI pulak,
PENAT

MiMiEy :) said...

setuju, kawan2 saya pown ada masuk surat khabar tp semua ayt dalam suratkabar bkn dy org ckp.
sejak dari 2 kite org mls nk layan suratkabar. layan tv jer :)

Tapak Kaki said...

nabilah: hiburan untuk pompuan, sukan untuk lelaki..boleh macam tu?hehe..


mimiey: haa. tau tak pe.. manipulate semua tu

nabilah_2908 said...

hahaha...boleh la tu... ;)


jom ke APA KATA HATI pulak,
RAGAM SI BLOGGER

MUHAMMAD SHAHIR BIN SALLEH said...

pendpt gua..pper news ha...sula lari maa dri dia pny plinsip n function...sepatotnya..itu paper kasi celik sama olang...tp..tatak..mkin lama..mkin buta mata olang..haiyaa..wa manyak2 tara suka bca paper ckalang..ngeri..bunuh sna cnie...rogoi...adoyaii...apa sula jadi...


bawah cara bawah..
tengah cara tengah...
atas cara atas...
bila mulut dan tindakan berenti bersuara...
nantikan sja kemusnahan...

he3...pnjg woo gua nye komen..ahakss...peace bro tapak seleman..=)

MUHAMMAD SHAHIR BIN SALLEH said...

pendpt gua..pper news ha...sula lari maa dri dia pny plinsip n function...sepatotnya..itu paper kasi celik sama olang...tp..tatak..mkin lama..mkin buta mata olang..haiyaa..wa manyak2 tara suka bca paper ckalang..ngeri..bunuh sna cnie...rogoi...adoyaii...apa sula jadi...


bawah cara bawah..
tengah cara tengah...
atas cara atas...
bila mulut dan tindakan berenti bersuara...
nantikan sja kemusnahan...

he3...pnjg woo gua nye komen..ahakss...peace bro tapak seleman..=)

dunspeak♥ said...

cikbelog suka baca tajuk dalam surat khabar jeerkk..hehee

aleen adela akoo ^_* said...

muahaha.ang pon ade feeling2 gak ke?cis!
mak aku kate dlu2 aku sker bace buku yg byk kaler..keh3 :P

saripah bkn name sebenar said...

ah!mengadela ang nak approve bagai.aku xpuas ati!hu3

s h e e said...

high 5...sy pon x skew bace paper...ekeke...tp novel i like...boleh x cmtu?

Peminat Katie Holmes said...

aku suka baca surat khabar,
mula-mula tengok sukan..
tgk kes2 jenayah.
tapi bila masuk bab artis ngan politik aku tutup.

Tapak Kaki said...

shahir: dah macam dah da sumber yang betol sekarang ni.. semua paper ada propaganda sendiri..


dunspeak: ang ada masalah pengejaan ke apa baca headlines je...?wakaka..


aleen: ye la dah ang time tu mana kenal ABC lagi...haha


saripah: ang ni aku macam tahu je sape...haha. sampai bila ang nak menyamar ni.. blog ang pun dah bersepah..haha


shee: novel ngan pompuan memang satu macam.. tak faham aku...
BF katie holmes: ang memang benci artis ke apa? kalau ang tak suka politik sape nak ganti PM kita nanti.. aku harapkan ang jek...haha

h A n Y S said...

nama pong puang..
x sah kalau tak baca cite artis,
ekekeke..
;D