Pages

Wednesday, December 15, 2010

Alahai Manusia


Manusia ni memang suka complain kan.. sesama manusia dorang complain.. dengan Tuhan pun dorang nak complain.. complain sesama manusia mungkin niat untuk perbaiki keadaan, bergantung pada cara penyampaian.. complain dengan Tuhan pulak nampak macam manusia yang tidak bersyukur..


Sebelum ni negeri aku dilanda banjir.. biasa la kan, hujung tahun macam ni tak dapat lari dari musim tengkujuh..kalau nak lari jugak, boleh pergi ke asia barat..kat sana panas sepanjang tahun.. jangan disalahkan pembangunan yang tak sempurna isu banjir ni tak selesai.. memang dah lumrah alam.. malah kat australia yang kononnya maju pun terkena banjir jugak..


Sejak kebelakangan ni aku rasa dah masuk 6 hari negeri aku tak hujan.. dah tak banjir lagi dah.. hujan berganti dengan panas terik.. masa hujan tak henti-henti turun orang complain pasal; rumah tenggelam la, tak dapat jemur kain la, tak boleh keluar rumah la dan bermacam bla bla bla bla lagi.. dan sekarang hujan dah berhenti orang masih nak complain; panas terik la, cepat berpeluh la, mandi sampai dua tiga kali sehari la, tanaman berbantut la, ternakan banyak mati la dan bla bla bla bla.. terus bercomplain sana sini..


Rencana Tuhan tiada siapa yang tahu.. kita sebagai manusia kena la pandai bersyukur.. redha dengan kejadian Tuhan.. jangan suka sangat nak complain.. cukup takat complain kat call center celcom & astro sudah la.. dengan Tuhan tak yah nak banyak songeh complain sana sini..


p/s: aku pun manusia biasa yang kadang-kala banyak jugak complain..

19 Mitos:

nabilah_2908 said...

betul juga tu...

perlu bersyukur dgn apa yg telah dikurniakan..kadang2 sy pun lupa...

sama2 lah kita saling ingat mengingati.. :)

kat sini...boleh dikatakan hari2 hujan...(^_^)

jom ke APA KATA HATI pulak,
S.I.B.U.K

sumpit said...

hahahaha kat celcom ko banyak sangat ker complen ni... patt la member aku asik bila balik jer meragam ak tentu pasai.... hahahahaha

| Jemputan untuk menyertai GA | Domain untuk dimenangi |

Ikhlas
- Qalish [Dot] Com -

ANATI SOKI said...

walweh.. hujan panas hujan panas.. boleh tenseyn ooh.. bleyh buat sakit kepala oo

BUNGA said...

Allah juga yg maha mengetahui mana yg baik.. tp biasalah.. manusia ni semua nak komplen.. (termasuk saya) :)

Cikbelog said...

hari tu lah kan. Adik aku ni cakap camni, "akak, nak tau tak, kita sebenarnya tak leh merungut. Kesian kat Allah. Bila Allah dengar, tentu Allah sedih sebab kita asyik merungut je.Padahal DIA dah tetapkan yang terbaik untuk kita."wahhhh ko. Adik aku cakap camnieh..matang dah adik aku nieh.

nora said...

syukur sbb aku dpt baca blog ko ni

six.september =_= said...

takbaik woh komplen2 ni..tapi dah nama pon manusia kannnn

aleen aiden said...

aku pon xpnah xkomplen.hahah.but im workin on it.i'll try,definitely.

Cik SHiNJU said...

Syukur,Alhamdulillah... :)

Tapak Kaki said...

nabilah: mungkin hujan kat sini dah pergi ke sana kot.. harap tak datang sini balik dah.hehe..


sumpit: aku banyak complain kat astro.. asyik 'not available' jek kat rumah aku ni.. aargghh!


anati: kalau pening kepala telan panadol.. setel.haha


bunga: bersyukurlah pada Allah..


cikbelog: adik ang matang ek.. umor dia bape? 25 i guess..haha


nora: ingatan untuk diri sendiri sebenarnya..


6/9: sebab tu manusia kena saling ingat-mengingati..


aleen: aku join sama..


yun: jom nanyi lagu alhamdulillah too phat..hehe

Puteri Iqa Izyan said...

terase jugak nih.

aku selalu gak bersungut. hehe..

nk2 dah bpe hari tadek air..

tp skang dah ade..
hehe

FarhanaFabulous said...

manusia mmg tak reti bersyukur..mcm2 pernagai manusia ni..

hiro said...

syukur itu penting.

Peminat Katie Holmes said...

tu la.asyik komplen je.
tak bersukur langsung.haha

ANATI SOKI said...

telan panadol tak best.. ubat nyer tido je.. bangun kang.. confirm lega! hhehehe

h A n Y S said...

biasalah, dah nama pon MANUSIA,
mmg AKAN ada manusia yg mcm tu,
haiyaaaa~ kdg2 poning layan manusia cenggini~

Tapak Kaki said...

iqa: ang mesti tak mandi kan beberapa hari nih.. eeuw..haha


farhana: betol betol betol..


hiro: syukur 21..


bf katie holmes: aku pun selalu komplen..haha.


anati: nampak sangat ang suka tidor..haha.. kantoi sudah


hanys: manusia macam ni tak perlu layan lorh..

za petrelli said...

betul.. sangat setuju.. kite tak pernah puas ape yg kite miliki.. yg cantek mahu jd gijes. yg mewah mahu jadi kaye raye.. x pernah ckop dgn apa yg kite miliki

Yuni Aisyah said...

nak complain nie....ble x???hehe
manusia mmg suke complain ma...kalo xde yg x puas hati complain...tgk tv iklan pnjg sgt complain...harga brg naik complain lg...so dah lumrah kot..hehe