Pages

Friday, December 16, 2011

Pesan Khatib #10



Khatib memulakan khutbah dengan menyeru ahli jemaah supaya bertakwa kepada Allah swt.. seraya beliau berkata..
  •       Manusia dianugerahkan oleh Allah dengan kitab al-Quran sebagai panduan hidup..

  •       Setiap manusia akan berjalan menuju akhirat dan tanpa bimbingan dari al-Quran nescaya kita akan sesat diperjalanan..

  •       Orang yang beriman tidak akan membuat sesuatu sebelum bertanyakan kepada Allah dan Rasul-Nya..iaitu bertanyakan kepada kitab al-Quran dan Hadith..

  •       Dalam semua aspek ibadah, muamalat, munakahat dan jinayah wajib kita mengikut apa yang tertulis dalam al-Quran..ianya lengkap merangkumi seluruh aspek kehidupan kita termasuklah dari segi ekonomi, pentadbiran dan politik..

  •     Al-Quran adalah petunjuk dan panduan bagi seluruh umat manusia yang serba lengkap dan sempurna..


“ seperti mana bila kita membeli handphone @ kereta, ianya disertakan dengan buku panduan untuk menggunakan benda tersebut.. begitu juga kita diberikan buku panduan iaitu al-Quran untuk hidup di muka bumi ini ”


  •       Sesiapa yang mengikut petunjuk tersebut nescaya mereka akan berjaya dunia dan akhirat..

  •       Al-Quran bukan hanya buku untuk dibaca malah untuk diamalkan sebagai panduan..

  •       Manusia sekarang bukan sahaja tidak membaca al-Quran sebaliknya mereka berpaling dari panduanNya.. lebih teruk lagi ada yang sanggup berkata buruk terhadap kandungan kitab Allah..

  •       Sesungguhnya mereka tergolong dari kalangan orang musyrikun/munafikun dan akan menjadi bahan bakar dalam api neraka..



 Sebelum khatib menghabiskan khutbah pertama, beliau sempat sound-direct kat bebudak yang bising kat belakang suruh dok diam jangan bercakap (first time aku dengar khatib sound masa dok sampaikan khutbah)..


dan khatib akhiri khutbah yang kedua dengan suasana yang aman bebudak dah takot nak buat bising..



p/s: aku berpesan kepada diri sendiri dan kengkawan.. moga kita sama-sama mendapat manafaatnya.. barakallahufikum..


9 Mitos:

najihah sahami said...

yup..apapun persoalan..berbalik kepada alQuran...

C.M.A @ CikMoonAdnan said...

apa laa bebudak nie.. ilmu yg free2 je org nak bg dgr.. tapi..xmoh hargai.. huhu

diana said...

ada jugak yang baca quran hanya untuk habiskan saja..
baca bagi habis lepas tu ulang 2,3 kali..
paham nye idak..

~Nana BamBam~ said...

:)

Juliet_iRa~" said...

dah lama juga xdtg sini..

mn menghilang??

nabilah_2908 said...

Al-Quran itu manual untuk kita..

bila taknak tgk manual..tu yg hidup tunggang langgang..sesat barat... :)


maaf lah...sy tak tau nak komen apa..tp faham apa yg En Tapak Kaki cuba sampaikan... (^_^)V

ILA HonEyBuNNy said...

saling berpesan...;_

jom baca al-Quran..;)

Puteri Iqa Izyan said...

InsyaAllah. same2 lah kite jgn lupe perbanyakkan baca al-quran. tak rugi ape pun. lagi dapat untung ade :)

Anonymous said...

kite takboleh tegur org soh diam kann mse khatib bace khutbah? khatib boleh ehh sound direct centuu?