Pages

Friday, July 22, 2011

Pesan Khatib #4


Suara khatib kali ni tak berapa nak clear.. dengar hujung-hujung ayat sahaja.. tak mulut dia dekat sangat dengan microfone mungkin sound system yang problem.. tak pun telinga aku makin rosak sebab dok sumbat earphone pastu pasang lagu kuat-kuat.. jadi apa yang aku boleh share dengan korang yang mana clear je la.. tak dapat kongsi banyak, sikit pun jadi la kan..


---------------------------------


Antaranya:

Zakat dapat membantu golongan fakir miskin dan golongan asnaf yang lain.. ianya fardhu dan wajib ditunaikan oleh setiap umat Islam.. berbeza dengan amalan sedekah yang mana ia adalah sunat dan sangat digalakkan dalam Islam.. amalan sedekah juga dapat membantu golongan tertentu (contohnya aku tak berapa dengar tadi)dan tidak terhad kepada golongan asnaf sahaja..


Sedekah juga dapat diberikan dalam pelbagai bentuk, tidak seperti zakat yang mana telah ditetapkan.. maksudnya sedekah ni kita boleh dermakan bermacam-macam benda tak semestinya duit.. buku, pakaian, barangan terpakai pun boleh.. yang penting ikhlas.. jangan dermakan menda yang sudah rosak dan tak boleh digunakan sudah la..


Banyak khaifiat bila bersedekah.. antara yang aku dapat tangkap tadi adalah:

1- Jika bersedekah kepada saudara-mara akan dapat 2 kebaikan.. *dapat pahala sedekah itu sendiri dan *dapat mengeratkan tali silaturrahim..

2- Jika seseorang itu bersedekah, Allah akan menutup 70 pintu keburukan dan membuka 70 pintu kebaikan..


Jadi, banyakkanlah amalan sedekah di bulan Sya’ban dan Ramadhan.. tak lupa juga bulan-bulan berikutnya.. senang citer sentiasalah bersedekah.. kalau tak mampu bagi banyak, sikit pun tak apa.. senyum pun satu sedekah juga kan :)


p/s: lepas ni dah tak mau dengar music kuat-kuat lagi pakai earphone..

6 Mitos:

diana said...

:)

sedekah untuk kamu..

h A n Y S said...

ang tak dengar sbb sumbat earphone keee sbb tak korek telinga niii..aku rasa sebab kedua tu laaa..
takpe2..aku paham..ang malu nak ngaku..

ehekekeke..;p



btw, trima kasih share inti khutbah jumaat ni. ;D

Klara Naimm, said...

cekgu aku pernah la cakap kita akan makin kaya dengan bersedekah!


ceh. telinga hang cap apa.

C.M.A @ CikMoonAdnan said...

setuju ngan komen Hanys.. hehe.. ni dah bape lama xkorek telinga tu.. hehe

jangan marah arr..


*bila kita ikhlas bersedekah..mudah2han.. rezeki kita akan bertambah... wlpun poket dah kering..tetap akan rasa duit itu mencukupi...

nabilah_2908 said...

(^_^)

yg ni pun kira sedekah juga kan..sbb sudi berkongsi ilmu dgn rakan blogger yg lain..terima kasih.. :)

ILA HonEyBuNNy said...

datang baca info...;-)

alamakkk..terasa lak..sbb skrg tengah dengar lagu kuat2 kt earfon..ehhehe