Pages

Tuesday, July 12, 2011

Rumah Atok

Dua minggu lepas, aku balik kampung menjenguk atok dan nenek aku.. maklum saja lah dorang tinggal hanya berdua.. saje nak buat surprise kat dorang, aku sengaja tak bagitau awal-awal yang aku nak balik..


Sekali bila aku sampai kat kampung aku pulak yang surprise.huh! apa dah jadi dengan rumah atok aku ni?! Tinggal beberapa keping atap je.. kena tapau kat ribut ke? Macam mana la aku nak tidur malam ni.. Macam-macam aku dok pikir..




Masa aku ketuk pintu nenek aku memang terkejut tengok aku tercongok kat depan pintu.yeay.hehe..sambil aku hulur plastik berisi buah salak aku tanya la kenapa rumah tunggang-langgang.. rupanya atok aku renovate rumah.. mungkin standby untuk raya nanti kot..


Kalau korang nak tahu rumah atok aku ni jenis rumah orang melayu lama-lama dulu..sudah tentu rumah papan kan.. Cuma yang uniknya rumah atok aku ni tak pakai paku atau skru.. tiang, para, tingkap rumah semua tak berpaku.. dorang main ‘selit’ je.. tingkap rumah paling biasa pun pakai cermin ‘nako’ kan.. tapi rumah atok aku ni pakai papan.. sekali tutup tingkap confirm gelap gelita rumah..nasib baik rumah atok aku tak da ceiling.. kira cahaya boleh masuk dari atas.. setiap para & tiang rumah dorang tanda pakai nombor.. senang untuk dorang sambungkan masa nak buat rumah dulu..


Aku nak cerita details payah rumah atok aku ni memang tak dapat la.. dah memang aku ni bukan arkitek mahupun engineer.hehe.. Cuma yang aku tahu rumah atok aku ni jenis rumah melayu lama.. mandi pun pakai air telaga.. nak mandi pagi tu memang payah la.. tunggu matahari naik dulu la jawabnya.. sejuk sampai ke tulang..


Malam tu aku tidur berbumbungkan langit.. hampar narita, baring, mata pandang langit dan berdoa supaya malam tu tak hujan.. memang best & indah tidur sambil tengok bintang.. aku tidur standby selimut je.. nak standby payung nanti sedih pulak nenek aku tengok.. kalau turun embun boleh tahan je..janji jangan hujan..


Awal-awal pagi aku dah terasa embun..terpaksa bangun.. lagipun masa tu dah terkena panas matahari.. kalau ada atap aku rasa sampai tengah hari la aku membuta.hehe..







14 Mitos:

Umie Nadhirah said...

aku suggest kat kau rumah xda atap weh..
kau kan ska tgok bintang :P

Nazz@Purple said...

bestnye kalo ade air telaga lagi..kat kg nazz ade..tp dah tak digunakan sebab air tu tak bersih dan pap utk telaga tu pun dh rosak..:(

h A n Y S said...

tak pernah hujan ke selama bumbung xde tu? kalau hujan mcm mana..kesian atuk n nenek ang..

C.M.A @ CikMoonAdnan said...

waaa.. cucu yg baik ni dtg melawat nenek ngan atok..bagus2..

best laa ko de kampung..seronok je rasa.. aku ni kampung kat tgh bandar.. haha..

*tp aku ttp bersyukur..xyah susah2 balik kg jauh2..hehe

nabilah_2908 said...

wah..mmg traditional rumah atok dgn nenek...payah nk jumpa dah zaman skrg ni.. ;)

tak nyamuk ke tido malam tu..? :)

Cik Ungu Kamila said...

saje nak buat surprise kat dorang, aku sengaja tak bagitau awal-awal yang aku nak balik..sekali bila aku sampai kat kampung aku pulak yang surprise.huh!<-- sumpah lawak ! keh3 XD

zuhanismohamed said...

wahh..antik gila umah tok ang..eh umah atok ang ni kat mana?

sYaza said...

hik hik hik...ingtkan kene landa ape la tadi..buat suspen je..upenye nk renovate..peh umah baru la raye nnt...syiiok nye..heheheh

Anati Soki said...

wa!! mcm rumah tok anat!!! hehehehehhe
tp rumah tok anat kt sblh rumah anat je.
so stiap perkembngan mmg anat tau la
hheheh
btol2!! stuju!
atap zink, rumah kayu.. pergh.. tido malam.. tak payah pakai aircond. fresh je sejuknya. :)

Cik SHiNJU said...

Pasang jek la khemah dlm umah...
Uniknya umah atok ko...xde paku..
Nt amik gambar bebanyak ekh..

Tapak Kaki said...

umie: time tengok bintang memang best.. time hujan lak macam mana.hehe


nazz: kalau paip rosak pakai la timba.. sebelum tu kasi cuci dulu telaga.hehe..


hanys: semalam pun hujan.. basah habis la rumah.. atok aku tidor kat dalam bilik dia.. awal-awal lagi dorang pasang atap dalam bilik tu..


cik moon: kampung jauh tu la yang buat lagi best.. :D


cik nabilah: mau tak da nyamuk.. 1 battalion okeh.haha.. selimut tu la buat cover dari nyamuk..


cik kamila: den torkono!


zuhanis: rumah atok aku kat kampung.. :P


syaza: bukan rumah baru.. cuma atap je yang baru.haha


anati soki: memang sejuk time malam. tapi time siang tak yah citer la panas dia.. menggelegak ok.hehe


cik shinju: 1 gambar cukup la kot..

Klara Naimm, said...

hang tau kalau kat kampung aku, kalau renovate rumah tu maknanya tak lama lagi orang dalam rumah tu akan kawen!

Puteri Iqa Izyan said...

wahhh.. ghaye rumah baru la ye =))

Tapak Kaki said...

klara: aha kan.. selalunya orang akan renovate rumah bila ada kenduri kawin..hehe


iqa: rumah lama..atap je yang baru.. :P