Pages

Tuesday, July 5, 2011

RM15

Rezeki manusia kadang-kadang tak leh nak duga.. lebih-lebih lagi si penganggur macam aku ni.. kalau takat dalam wallet ada RM15 dan boleh pulak bertahan selama 2-3 minggu tu memang boleh dikatakan perkara biasa.. macam sekarang ni la.haha.. cuma kita kena ingat duit tu bukan ukuran kepada rezeki semata-mata.. sebagai contoh dapat tawaran kerja, kahwin, dapat baby.. rezeki jugak tu kan..


Bila ada duit, semua orang lincah ke sana ke mari shopping sana sini.. bila tak da duit duduk diam.. lumrah la macam tu kan.. aku pun sama.. sepanjang memiliki RM15 memang aku langsung tak keluar lepak dengan kawan-kawan.. apatah lagi nak keluar shopping.. memang tak lah! apa yang pelik aku tak pulak rasa cuak even ada RM15 je dalam wallet.. bukannya RM15 aku tu boleh beranak-pinak pun.. bukak je wallet tetiba duit kertas tu jadi RM150.. boleh gitu?!haha.. walau ada RM5 ke RM1 ke kita patut rasa bersyukur.. itu yang penting..


Dalam dok 'kunci' RM15 tu dalam wallet kulit tiruan supaya tak ter'spend', tetiba boleh pulak pakcik aku ajak pergi round selatan Thai & Langkawi.. aku selamba je cakap setuju sambil senyum kambeng.. (",) Rezeki ayam nampak di kaki, rezeki manusia Allah saja yang tahu..


Kelmarin aku dah round satu selatan Thailand dan sekarang ni aku dah di Langkawi untuk beberapa hari sebelum balik kampung tanam anggur.. nasib baik tambang dan hotel pakcik aku setelkan.. makan minum pun hotel sediakan.. fuhh, kira selamat lagi la aku punyer RM15 tu.. tapi persoalannya entah berapa lama boleh bertahan duit keramat aku dalam wallet tu.. boleh korang bayangkan cabarannya dok kat langkawi ni tanpa beli sesuatu.. sama-sama kita saksikan selepas beberapa hari nanti.haha..



p/s: memang datang ke selatan thai & langkawi ni untuk bersiar-siar je la.. bukan untuk shopping!haha..

20 Mitos:

Cik Ungu Kamila said...

cayalah hang RM15 = 2-3 minggu. kalo aku RM 15 = 2-3 minit je. nasib tak 2-3 saat. boros ehhh :p

sdg berjimat jugak :)

Cik SHiNJU said...

ok la tu.. tanam anggur
pun boleh gi holiday lg...



kim mintak gamat!
abeskan 15 hengget ko tu.. :P

h A n Y S said...

kalau aku, memnag tak bertahan lama lah rm15 tu, heh heh~

diana said...

kalau kamu tak de apa2 nak beli untuk kamu belikan la untuk kami..
15 hengget boleh dapat shawl sehelai tau..:p

aleen aiden said...

woah,bejalan sakan nampak!hu3

ayaa alyy said...

hoih. guna kan lah rm15 tuh beli kn cokalt untuk aya. hehe

stuck said...

hahhaa..lau xnak spend rm15 tuh,dok diam diam ja...jgn gerak mana mana..hahhaa~

Tapak Kaki said...

kamila: jimat tu susah ok..


yun: beli online pun boleh..


hanys: kalau ang ada 15 hengget apa yang ang nak buat?


kak diana: nasib baik saya tak pakai shawl.haha..


alin: jarang-jarang baru boleh jalan macam ni.


ayaa: mak cakap makan coklat tak elok.. nanti gigi rongak.haha


stuck: memang aku lepak dalam bilik je.huhu

HonEyBuNNy said...

ooo g langkawi beli cokelat eh...hehe..

;-)

C.M.A @ CikMoonAdnan said...

masa zmn aku blajar dulu.. duit tggal rm15.. masih rileks lagi.. bila dah keje ni..xleh gtu.. klu x.. x g kerja arr jawabnyer..haha

Tapi apa yg penting..kita kena bersyukur..dan pandai berjimat cermat..

Yui_Wani said...

Fuh...kalau Yui RM15 tak tahan tu...1 week bleh tahan...tp kalau dah lebih tu gerenti tak tahan...especially time study. Kalau kat umah sampai bulan depan mmg bleh tahan...hahaa

zuhanismohamed said...

hebat ang 15rgt tuh boleh tahan lama..hehe


jadi lah tu..dari xada langsung..syukur je dengan apa yang ada :D

zuhanismohamed said...

hebat ang 15rgt tuh boleh tahan lama..hehe


jadi lah tu..dari xada langsung..syukur je dengan apa yang ada :D

h A n Y S said...

aku? ang tanya aku??

rm15 utk duit minyak keta!

HA HA HA~

nabilah_2908 said...

boleh jer bertahan...haha...

lagi2 kalau hujung bulan...sementara menunggu nak dpt gaji tu...tahan jer la duit tu..kot2 emergency.. ;)

nak kata risau tu tak sngt la..even ada sepuloh hingget...tapi makan sume cukup..hehe..

dok dgn family..ok la..cuba dok sorang2...haih...tak tau la nak byngkn mcm mn...(^_^)

Cik Ezy said...

arap 15hengget tu tros berthan dlm wallet selame yg mngkin..
jgn gunekn walaupon sposen..
koh3

Pyka Rahmat said...

sangat luar biasa engkau menjalani rm15=2-3 minggu.

aku shocked.

Papa Mifz said...

rm15 boleh tahan 2 minggu...gua tabik lu bro...

stuck said...

update update cepat cepat!! hahha~

Tapak Kaki said...

honeybunny: aku beli cokelat sikit je.. tu pun untuk adik-adik..


cik moon: aha kan.. kalau dah kerja duit ada 15 hengget je memang masak la..hehe


yui: sebab terdesak tu yang tahan lama..huhu


zuhanis: kalau tak da langsung aku berkabung dalam bilik je la.. confirm tak keluar bilik selain pergi cari kerja.hehe


hanys: banyak ye isi minyak keta 15 hengget.. aku isi 5 hengget je..


cik nabilah: nasib baik dok ngan famili.. kalau dok sensorang memang hidup kebulur la jawabnya..


pyka rahmat: yes, i did it!


papa mifz: ada 15 ringgit je memang tak cool!huhu...


stuck: update aje kamu.. :P